Question 1.

Question 2.

∴ = -A and A = –
∴ A and AT both are skew-symmetric matrices.
Question 3.
Solution:
From (i) and (ii), we get
(2A = 2
Question 4.
Solution:
From (i) and (ii), we get
(3A = 3
Question 5.
Solution:
Question 6.
Solution:
From (i) and (ii), we get![]()
[Note: The question has been modified.]

From (i) and (ii), we get![]()
Question 7.
Solution:
3A – 2B + C = I
∴ C = I + 2B – 3A
Question 8.
Solution:


Question 9.
Solution:
A + 2B + 3C

Question 10.
Solution:

From (i) and (ii), we get![]()
Question 11.
Solution:
![]()







Question 12.
Express the following matrices as the sum of a symmetric and a skew symmetric matrix.
Solution:
A square matrix A can be expressed as the sum of a symmetric and a skew symmetric matrix as![]()





Question 13.
Solution:

From (i) and (ii), we get
From (i) and (ii) we get![]()
Question 14.
Solution:

∴ A = I, where I is the unit matrix of order 2.